L’escoltisme neix a principis del segle XX de la mà de Robert Baden-Powell, general de l'exèrcit britànic.
L’any 1907, desprès d'haver vist el potencial dels joves de Mafeking durant la guerra anglo-boer a Sud-àfrica, decideix explorar aquestes capacitats.
Per això, decideix fer una prova i reuneix a 20 nois en el que serà el primer campament escolta de la història, a l'illa de Brownsea (Dorset, Anglaterra).
El 1908 es comencen a publicar els butlletins "Scouting for boys" on s’expliquen històries i consells per a aventurar-se en l'exploració del medi natural. Que suposen l'inici del moviment escolta.
Amb l’escoltisme com a referent, a partir de 1910, Olave Saint Clair, la dona de Robert Baden-Powell, impulsa el guiatge, una proposta similar per a les noies.
L'any 1920 es celebra a Londres la primera trobada mundial d’escoltes, anomenada Jamboree, on hi assisteixen 8.000 escoltes de 34 països.
Celebrat mundialment en commemoració del naixement de Baden Powell
L’escoltisme i el guiatge arrelen a Catalunya durant les primeres dècades de segle XX. L’any 1927 neix una de les primeres organitzacions escoltes del país, els Minyons de Muntanya, fundada per Josep Maria Batista i Roca.
L’any 1933, es constitueix la Institució Catalana d'Escoltisme (ICE). que va unir les diferents associacions relacionades amb l'escoltisme existents a Catalunya.
Paral·lelament, apareixen les primeres organitzacions del guiatge: la Germanor de Noies Guies i les Girl Scouts de Catalunya.
L’any 1939, amb el triomf del bàndol franquista, el moviment escolta i guia és il·legalitzat i obligat a suspendre les seves activitats com a organització. L’any 1945, impulsades per Mn. Antoni Batlle, neixen de manera clandestina, d'una banda, Minyons Escoltes i, de l’altra, Guies Sant Jordi. En els anys posteriors el nombre d’agrupaments es multiplica de 12 a 36 sota l’opressió del règim franquista, que fa témer per la seguretat dels infants, dels caps i dels i les responsables.
Minyons Escoltes i Guies Sant Jordi de Catalunya (MEGSJC) neix l’any 1977 com a resultat de la fusió dels Minyons Escoltes (organització masculina) i les Guies Sant Jordi (organització
femenina).
L’any 1984 l’escoltisme català rep la Creu de Sant Jordi per haver inculcat un esperit cívic, ètic, formatiu, nacional, d'educació integral en contacte amb la natura, i d'esperit de servei a la
comunitat a generacions de nois i noies de Catalunya.
L’any 2000, la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge (FCEG) acorda amb la Federación de Escultismo en Espanya (FEE) assumir de manera exclusiva la representació de tot l’escoltisme que es
practica a Catalunya.
L’any 2007 se celebra el Centenari de l’escoltisme, commemorant el primer campament escolta a l’illa de Brownsea.
L’any 2009, s'inicia el procés de les tres entitats de la Federació Catalana d'Escoltisme i Guiatge per a l'enfortiment i la unitat del moviment escolta i guia a Catalunya.